miercuri, 27 aprilie 2011

Roma

10 atractii ale orasului Roma
Capitala a unui imperiu care, in vremurile lui de glorie, s-a intins pe trei continente, dar si “capitala” spirituala a unei largi parti a lumii crestine, Roma a trecut prin vremuri pastrand nenumarate marturii ale acestora; pare absurd sa cauti sa enumeri 10 atractii ale Romei, cand ea are mii! Dar, cum nimeni nu le paote vedea pe toate, iata cateva propuneri, adunate, cumva, in 10 “manunchiuri”, pentru ca fiecare sa poata gasi inspiratie conform gusturilor sale.


Antichitati romane monumentale
Colosseum; Panteonul, Termele lui Caracalla; Circul lui Maxentiu; mormantul Ceciliei Metella; portiunile supravietuitoare ale apeductului; baile lui Diocletian; Casa de Aur a lui Nero, vilele de pe Colina Palatina… la Roma poti face o "baie" de cultura si istorie antica, printre vestigiile impunatoare, cu o vechime de milenii.

Muzee
Muzeul National din Roma, cu o uriasa colectie de sculpturi romane si alte piese arheologice antice (ca si Muzeul Capitolin si Muzeul Villa Giulia; apoi muzee de arta: Galeria Borghese, Galeria de Arta Veche din palatul Barberini, Muzeul National de Arta Moderna; Muzeele Vaticanului, care sunt efectiv doldora de colectii - de arta, de antichitati, de etnografie…
Biserici
Sunt peste 900, multe vechi, unele foarte vechi si, printre toate, unele care au mult farmec, o atmosfera aparte si, ca atare, merita o vizita. Printre cele mai renumite, vizitate de pelerini din intrega lume, sunt Basilica di San Pietro (Catedrala Sfantului Petru, poate cel mai vestit edificiu de cult al crestinatatii), Basilica di San Paolo fuori le mura ("biserica Sfantul Pavel din afara zidurilor "- numita astfel deoarece se gasea in afara zidurilor ridicate in jurul Romei in vremea imparatilor Aurelian si Probus, in secolul al III-lea.), Santa Maria Maggiore, San Giovanni, Santa Croce in Gerusalemme, San Lorenzo fuori le mura…
Pe langa acestea, se gasesc o puzderie de alte biserici mai mici, emotionante fie prin decor, fie prin vechime, fie prin ambele, asa cum este San Clemente, un impresionant lacas de cult "in straturi": actuala biserica catolica, construita in jurul anului 1.100, a fost ridicata deasupra unei mult mai vechi bazilici crestine, datand din secolul al IV-lea, care incorporeaza o cladire inca si mai veche, din secolul I, fosta resedinta particulara a unei familii romane, resedinta in care (inainte ca familia cu pricina sa fi trecut la crestinism) se gasea si o sectiune dedicata cultului zeului Mithra - un lacas de cult pagan, cu alte cuvinte. (Si cine stie ce o mai fi si sub acesta?)
Vatican
O tara intr-un oras, Vaticanul produce, in intregul lui, o ingramadire coplesitoare de impresii, date de:
• arhitectura monumentale: Castel Sant'Angelo, basilica Sfantului Petru, Palatul de Justitie, Muzeele Vaticanului
• abundenta de capodopere artistice: asa-numitele "stanze" (incaperi) decorate de Rafael; Capela Sixtina cu peretii si tavanul acoperite de magnificele picturi zugravite de Michelangelo; Pinacoteca
• farmec istoric si exotic: cele doua Muzee Gregoriene (unul cu colectii de antichitati egiptene, altul - de antichitati etrusce) si Muzeul Misionar Etnologic.
• atractii pitoresti - precum garda elvetiana, alcatuita din ostasi imbracati in costume insiprate din moda Renasterii si inarmati cu halebarde, dar si bancomatul la care instructiunile sunt, partial, in limba latina (aceasta fiind limba oficiala a statului Vatican)

Atmosfera si privelisti, pur si simplu…
Stradute inguste care se termina in piatete cu mijlocul marcat de o fantatna baroca; case vechi, cu tot soiul de amanunte arhitectonice pitoresti, gradini pe acoperisuri, curti interioare impodobite cu sculpturi; mirosuri de mancare italiana gustoasa; cafenele si restaurante micute cu infatisare tihnita… Daca parasesti centrul si zonele "de vizitat" traditionale si aglomerate, ai sansa sa descoperi "cealalta" Roma, cea aflata dincolo de fotografiile retusate ale celor mai reprezentative atractii turistice.

Berlin


Zeci de muzee si zeci de berarii, mii de animale si mii de tablouri – cu siguranta, Berlin e un oras care cere timp pentru a te bucura de tot ceea ce iti ofera. Cum turistii, de obicei, nu au timp – acesta e, intotdeauna, prea putin fata de cate ar fi de incercat – ne-am straduit sa dam macar cateva repere, cu constiinta incomoda ca am facut prea putin si ramanand in continuare sacaiti de gandul ca Berlinul ar merita mult mai mult…
10.) Muzeele
Capitala germana are un numar coplesitor de muzee, multe dintre ele fiind foarte mari, cu un patrimoniu imens si valoros, cu mii de exponate din sfera istoriei, a artei si a arhitecturii. Iata cateva dintre cele mai impresionante colectii si muzeele care le adpostesc:
  • Pergamon-Museum - o colectie vasta de antichitati grecesti si orientale.
  • Altes Museum (Muzeul Vechi) - antichitati egiptene
  • Alte Nationalgalerie - in special pictura germana din secolul al XIX-lea
  • Bode-Museum - colectii de sculptura, arta bizantina
  • Neues Museum - alte antichitati egiptene, plus obiecte preistorie; aici se gasesc si cateva dintre artefactele descoperite la Troia
  • Deutsches Historisches Museum (Muzeul de Istorie, foto jos) - un patrimoniu urias, "acoperind" o o perioada de timp ce sa intinde din preistorie pana in zilele noastre
  • Jüdisches Museum (Muzeul Evreiesc) - adapostit intr-o cladire cu o arhitectura originala si impresionanta, prezinta doua milenii de istorie a culturii evreiesti pe teritoriul actualei Germanii.
  • Gemäldegalerie - mii de tablouri ale maestrilor europeni, din secolul al XIII-lea pana in secolul al XVIII-lea.
  • Museum für Naturkunde (Muzeul de Stiinte ale Naturii) - o ampla colectie de minerale si fosile, printre care numeroase schelete de dinozauri
  • Muzeul Culturilor Europene - cel mai mare de acest gen din Europa
  • Muzeul Etnologic - are o colectie celebra de piese arheologice precolumbiane.
  • Berlinische Galerie - e muzeul dedicat design-ului, artei si arhitecturii moderne.



Lacurile
Strandurile de pe malurile unor lacuri precum Wannsee si Müggelsee sunt destinatii de vara foarte populare, desi cam aglomerate in zilele calduroase.

Berliner Fernsehturm Telecafé
Turnul Televiziunii Germane e cea mai inalta cadire din Berlin, foarte populara printre turisti deoarece ofera, din sfera rotitoare "infipta" in ea, o panorama de 360 grade asupra orasului, de la o inaltime de 204 metri (intreg turnul are 368 metri). In interiorul sferei sunt amenajate un bar si un restaurant.


Gradinile zoologice
Sunt doua:
  1. Zoologischer Garten Berlin e cea "veche", "istorica", infiintata in 1844. E cea mai vizitata gradina zoo din Europa (cca. 3 milioane de vizitatori anual) si detine aproximativ 16.000 exemplare, din vreo 1500 de specii - cea mai mare si mai variata colectie de animale din lume (are chiar un urs panda!) Zoo Berlin (cum i se spune in mod obisnuit) include si un acvariu, cu o admirabila colectie de pesti, meduze si alte vietati de apa, dar - in ciuda numelui de Acvariu - si insecte, precum si reptile (chiar un varan de Komodo).
  2. Tierpark Berlin, gradina zoologica "noua" (avand, totusi, si ea vreo 50 ani vechime) e mai spatioasa decat Zoo Berlin (de fapt, e cea mai mare din Europa, ca suprafata - 160 ha). Are peste 7000 de animale, din 950 specii.

Gärten der Welt ("Gradinile lumii")
E o "colectie de gardini" - un parc unde sunt amenajate mai multe gradini in diferite stiluri: japonez, chinezesc, corean, balinez…

Palatul Charlottenburg
E un ansamblu de cladiri monumentale raspandite intr-un parc splendid - arhitectura din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, eleganta, spatii largi, apartamente princiare, splendoare baroca, interes istoric, farmec paseist … unul dintre cele mai frumoase palate ale Europei.

Festivalul de Film de la Berlin
Cel mai important eveniment cultural al orasului, festivalul anual de la Berlin (spre deosebire de cel de la Cannes, de pilda) este la indemana oricarui cinefil: accesul la proiectii este permis publicului obisnuit, nu doar criticilor de film sau invitatilor speciali.

Tururile orasului
Sunt un mod eficient de a acumula informatii despre Berlin, un oras cu atat de multe atractii, incat se simte nevoia unei organizari a vizitelor. Exista mai multe tipuri de tururi, bine organizate, mai generale sau mai specializate; unele sunt ghidate de experti si abordeaza teme specifice, precum arhitectura, istorie sau cultura alternativa.

Viata de noapte
E tumultuoasa, e variata, e din belsug - Berlinul e renumit (si) pentru asta. Exista o abundenta de localuri - cluburi (vreo 200), baruri (apar intruna unele noi- in locul altora mai vechi - intr-un ritm ametitor), case de toleranta (prostitutia e legala in Germania, asa ca… face parte din vibranta si fascinanta viata de noapte a orasului).







Cele mai fascinante ruine ale lumii

Ruinele emana prin toate crapaturile lor poveste, trecut si istorie. Din pacate, foarte rar neasezonate cu amaraciune si moarte. Pentru ca, in definitiv, orice ruina este un loc unde viata si civilizatia, candva infloritoare, au pierit ori si-a abandonat cauza. Totusi, chiar daca ruinele nu mai sunt altceva decat umbre palide ale mandriilor arhitecturale care se ridicau candva semet, ele ne spun noua, celor care traim si le putem admira astazi, povesti fascinante despre trecut. Valoroase fie prin incarcatura istorica, fie prin impletirea fabuloasa cu natura, am mostenit de la stramostii nostri, mai indepartati sau mai recenti, dovezi fizice fascinante ale existentei si stilului lor de viata.




Palenque (MEXIC)

Ruinele din Palenque se numara printre cele mai importante situri arheologice mayase din Mexic si America Centrala. Dispus de-a lungul unei terase ce domina campia de coasta a Golfului Mexic, Palenque se pierde in luxurianta padure tropicala a muntilor Tumbala din Chiapas, Mexic.

Desi analizele efectuate pe resturile de vase ceramice demonstreaza ca regiunea a fost ocupata inca din anul 100. i.Hr., majoritatea cladirilor care pot fi admirate astazi au fost construite in intervalul dintre secolele VI si X d.Hr. Cel mai insemnat conducator al orasului-stat Palenque a fost Pacal, care a preluat fraiele puterii in 603 d.Hr. si a inceput boom-ul arhitectural al constructiilor inovatoare, cladiri care au rezistat de-a lungul timpului si dupa domnia de 68 de ani a lui Pacal.




Unul dintre cele mai impresionante proiecte ale locului a fost Palatul. Zidurile si acoperisurile acestuia sunt ornate cu tencuiala de rigips gravata, care ilustreaza ceremoniile si activitatile conducatorilor si pe cele ale zeilor, oferindu-le observatorilor moderni o imagine introspectiva asupra vietii si credintei Maya.

O alta structura maginifica, Templeul Inscriptiilor, contine tablete cu glife ce evoca istoria ancestrala a liderilor de demult. Adevarata recompensa a unei calatorii in Palenque este desfatarea in misterul intrebarilor fara raspuns ce se ridica, in ceata diminetii, dintre structurile ruinelor antice. Numai 34 din cele 500 de cladiri construite in Palenque au fost excavate pana astazi.

Ruinele din Ayutthaya (THAILANDA)

Ayutthaya, a carei denumire care s-ar traduce, din sanskrita, prin "invicibilitate", s-ar putea sa nu fie o locatie tot atat de populara pe cat sunt Bangkok, Chiang Mai sau Phuket, dar se numara cu siguranta printre locurile frecventate de turistii care doresc sa admire ruinele celebre la scara mondiala de aici.

In perioada sa de glorie si de inflorire, Ayutthaya a fost o metropola frematatoare, cu reputatie internationala, al carei progres, conform istoricilor, a rivalizat chiar cu cel al capitalelor europene ale vremii. Atat de prosper era regatul, incat vecina Birmania (astazi Myanmar), care ravnea la posesiunile si la frumusetea din Ayutthaya, si-a mobilizat armata spre parjolirea si praduirea orasului.

Astazi, numai ramasite ale gloriei de alta data ale imperiului mai pot fi vazute, formand o parte a ceea ce este acum cunoscut drept Parcul Istoric Ayutthaya, listat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.



Ruina Chichén Itzá (MEXIC)
Un mare sit arheologic pre-Columbian, ramasita tot a unei constructii apartinand civilizatiei Maya, Chichen Itza este localizat in zona de centru-nord a Peninsulei Yucatan, in statul mexican Yucatan. A fost un important punct focal regional din zonele depresionare mayase, din Perioada Clasica Tarzie pana in Perioada Postclasica Timpurie.

Situl prezinta o multitudine de stiluri arhitecturale, de la ceea ce poarta denumirea de "mexicanizare" si reminiscente ale stilurilor tipice Mexicului Central, pana la stilul Puuc, descoperit in randul mayasilor Puuc, din zonele nordice depresionare ale Mexicului.


Prezenta stilurilor central-mexicane a fost candva considerata drept concludenta pentru migratia directa sau chiar ocuparea zonei de catre populatia din centrul Mexicului, dar majoritatea interpretarilor moderne considera prezenta acestui stil, mai degraba, rezultatul diseminarii culturale.


Parthenonul (GRECIA)

Templu al zeitei grece Atena, Parthenonul a fost construit in secolul V i.Hr., pe Acropola Atenei. Este cea mai importanta cladire ramasa in picioare a Greciei Clasice, asociata, in general, cu apogeul ordinului Doric.

Sculpturile sale decorative sunt considerate intre punctele forte ale artei grecesti. Parthenonul este privit ca un simbol peren al Greciei Antice si al democratiei ateniene, precum si unul dintre cele mai mari monumente culturale ale lumii. Ministerul Grec al Culturii deruleaza in prezent un program de restaurare si reconstruire a acestei cladiri-monument.


Ruinele Iezuite din Trinidad (PARAGUAY)

Amplasate la aproximativ 25 de kilometri de Encarnacion, pe drumul catre Ciudad del Este, Paraguay, Ruinele Iezuite se numara intre cele mai interesante si reprezentative ruine ale celor 8 initiative misionare in Paraguay. Trinidad a fost fondat de catre misionarii veniti din San Carlos. Arhitectii sai principali au fost preotii Juan Bautista Primoli din Milano si catalanul Jose Grimau.

Nesavarsita, misiunea de crestinare intreprinsa in acest loc a condus la ridicarea uneia dintre cele mai mari si mai frumoase biserici ale tuturor misiunilor de raspandire a crestinismului, potrivit descrierilor facute de calatorii din vechime.

Trecand de nava bisericii vechi, se poate admira privelistea impresionanta a inaltului sibir intins pe peretele altarului si decorat in intregime cu forme de ingeri aflati in posturi baroce. Cele doua usi care permit accesul spre sacristii merita mentionate: coloane cu capiteluri disproportionate sustinand sibirul cu doi pilastri laterali si un motiv sculptural in centru. In partea vestica se afla ruinele turnului si o capela lunga. Turnul, cu o baza patrata, aminteste de un turn de fortificate si nu se stie daca servea drept foisor, turn de observare sau indeplinea ambele sarcini. Capela a fost, probabil, folosita in timp ce biserica principala se afla in constructie. Una dintre sacristii adaposteste si un mic muzeu cu articole locale ( in culori originale ). Locul a fost declarat Patrimoniu al Umanitatii in 1993, de catre UNESCO.

 
Capitala mayasa intre 400 si 800 d.Hr., Copan este unul dintre cele mai mari si mai impresionante dintre centrele Maya descoperite pana acum. Consta din piramide, temple si 21 de pilastri din piatra, cu deosebite reprezentari sculptate ale anticilor regi ai Copanului. Desi Tikal din Guatemala este cel mai mare sit mayas cunoscut si este mai accesibil, Copan nu ar trebui ratat de nicio persoana interesata de civilizata Maya.



Ruinele Palmyra (SIRIA)

In inima desertului sirian este ascunsa Palmyra, descrisa adesea ca mireasa desertului. Magnificele sale ramasite povestesc istoria eroica a locului din timpul domniei Reginei Zenobia.

Oaza, asa cum este uneori denumita, se afla in apropierea unui izvor de apa calda, numit Afqa, un popas ideal pentru caravanele ce calatoresc intre Irak si Al-Sham (Siria, Lebanonul, Taramul Sfant si Iordanul de astazi), pentru a face comert cu matase din China spre Mediterana. Locatia strategica a Palmyrei si prosperitatea ei au atras interesul romanilor, care au preluat controlul orasului in primul secol dupa Hristos.


Destinul maretului regat Palmyra nu a fost insa mai bun decat cel al reginei sale: Zenobia a fost infranta si luata in captvitate la Roma, prinsa in lanturi de aur, in care s-a si sinucis prin otravire, in timp ce orasul sau cadea prada distrugerii si jafului. Arheologii lucreaza inca la excavari in acest loc pentru a dezgropa palatul reginei, care a fost distrus de romani si inlocuit cu o baza militara.